專題文章 » In Search Of The Lost Chord (14)

In Search Of The Lost Chord (14)

Danny Lee
Danny Lee
Music Week Special Project Editor
發表於 2016年11月22日 18:47
文章內容為筆者觀點,不一定代表音樂一週立場
In Search Of The Lost Chord (14)


「坂本九」(1941年12月10日- 1985年8月12日)
「Danny,你知唔知呢張係乜嘢碟呀?」
一天往Billy屋企睇碟,他拿着一張印滿日文的45轉細碟問我。我當然唔知啦。
「若果我用英文講呢位係Kyu Sakamoto你就一定曉得呢首歌係Sukiyaki。可是這日本版印的是日文「坂本九」,而聽歌班人又唔知日文印的是什麽,所以オ有那麽多舊碟流落在二手市場。」
……


「香港曾經有三款唔同封面設計的行貨出售。而且是紅膠比黑膠的多,非常特別。你要見一張買一張,買到斷市為止!」他笑笑口對我說。
真係多謝賜教!!
幾經幸運之神眷顧,除了三款Single細碟之外,我還找到一張EP添!